niedziela, 15 września 2013

Jajka zapiekane w serze z bekonem

Rzadko inspiruje się blogami kulinarnymi. Jeśli już to sięgam po książkę kucharską lub przeglądam menu restauracji w poszukiwaniu czegoś, co mnie zachęci do przygotowania własnej wersji. Jest jeden blog, do którego powracam regularnie. Czasami aby go po prostu poczytać, czasami aby pooglądać piękne zdjęcia. Co dziś zjem na śniadanie  podbiło moje serce już dawno. Dziś kolejny przepis na śniadanie idealne od jego autorki, nieco zmieniony.




Składniki:

- 6 plasterków boczku
- 4 jajka
- 4 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu
- lubczyk
- sól
- pieprz
- kromka chleba z masłem
- zielenina (np: rukola, sałata zielona, roszponka)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Oddzielam białka od żółtek. Z białek ubijam gęstą pianę ale lejącą się, nie sztywną. Dodaję boczek i ser i na papierze do pieczenia tworzę z nich dwie kupki z wgłębieniem pośrodku. Wkładam na 3 minuty do piekarnika. Następnie w miejsce zagłębienia wkładam żółtko i zapiekam jeszcze przez 3 minuty. Gotowe posypuje solą, pieprzem i lubczykiem. Na kromce układam coś zielonego a następnie chmurki z jajka. Niebo w gębie!




2 komentarze: