poniedziałek, 2 września 2013

Japońska zupa miso

Uwielbiaaaaam!!! Nie ma lepszej zupy na kaca, bije nawet rosół. A po ekscesach urodzinowych w weekend jest jak znalazł. Zupa, którą zawsze jem kiedy zamawiam sushi. Przepis i zdjęcie mam dzięki uprzejmości Haiku. Na ich blogu http://www.sushi-blog.pl dowiecie się czym jest zupa Miso, znajdziecie też ciekawostki o sushi, przepisy i świetne zdjęcia. Smacznego!



Składniki: (na 1 osobę)

- szklanka bulionu dashi 
- łyżeczka ciemnej pasty miso
- 50 g tofu
- łyżeczka suszonych wodorostów
- por

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do miseczek, w które będziemy nalewać zupę. Bulion dashi zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień. Wodorosty moczymy w ciepłej wodzie. Pora kroimy na bardzo cienkie paseczki. Rozcieramy pastę miso z odrobiną bulionu i wody. Do gorącego bulionu dashi wrzucamy wszystkie przygotowane składniki i ogrzewam mieszając około 1-2 minuty - nie gotujemy. Na sam koniec dodajemy pora i przelewamy zupę do miseczek. 

Zupa miso powinna być przygotowywana na bieżąco, na świeżo. Odgrzewana traci swój wyborny smak.



1 komentarz:

  1. Bardzo ja lubię.
    Jest taka prosta, a jednocześnie ma w sobie jakąś smakową tajemnicę.
    Twoja prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń