sobota, 21 września 2013

Miętowy sernik na zimno

Zrobiła go Atka. Zniknął szybciej niż się pojawił na stole. Coś niesamowitego!



Składniki spodu:

- 135 g zmiksowanych suchych ciasteczek LU Digestive w czekoladzie

- 65 g rozpuszczonego masła

Składniki sernika:

- 1 kg sera twarogowego 

- 200 g cukru

- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku

- 8 łyżek zimnej wody

- 4 łyżki soku z cytryny

- 500 ml śmietany kremówki

- świeża mięta pęczek 

- około 130 g czekoladek miętowych


Przygotowanie:

Zmielone ciastka łącze z rozpuszczonym masłem i wykładam nim spód foremki. Wkładam do lodówki. 100 m kremówki gotuję z garścią mięty i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia. Jak już wystygnie odcedzam śmietankę i wyciskam liście mięty. Do sera dodaję cukier i miksuje. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Jak już napęcznieje podgrzewam ją w kąpieli wodnej aby stała się płynna. Dodaję razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej. Odcedzone liście mięty miele i dodaję ze śmietanką do masy. Pozostałą ilość kremówki ubijam na bitą śmietanę i dodaję czekoladki miętowe w całości. Wykładam masę na foremkę z lodówki i wkładam ją tam jeszcze na przynajmniej godzinę. Dekoruję czekoladą i listkami mięty.



2 komentarze:

  1. idealnie moje smaki - uwielbiam połączeie mięty z czekoladą a to wszystko zamknięte w serniku - mmm poezja!

    Pozdrawiam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten smak, mięta i czekolada :) musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń