poniedziałek, 2 września 2013

Zupa z cukinii

Do cukinii zawsze podchodziłam jak do jeża. Bo jest jakaś taka bezpłciowa. Dopiero ostatnio zrozumiałam, że cukinia jest po prostu plastyczna i można nadać jej dowolny kształt i smak. Była zaskakującą przystawką na imprezie urodzinowej.


Składniki:

- 2 cukinie
- bulion
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 ser pleśniowy lazur
- sól, biały pieprz


Przygotowanie:

Ugotować bulion. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cukinię. Jeżeli chcecie aby zupa była zielonkawa, nie obierajcie cukinii ze skórki. Ja swoją obrałam. Do cukinii wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Uważam aby nie przypalić czosnku. Następnie całą zawartość patelni wrzucam do bulionu i gotuję 20 minut. Czekam aż zupa nieco przestygnie i wrzucam ją do blendera, miksując na gładką masę. Przelewam z powrotem do garnka i doprawiam do smaku tymiankiem oraz miodem. Wrzucam ser i mieszam aż się rozpuści. Solę i pieprze do smaku. 

Zupę można podawać ze świeżą bagietką, z grzankami czosnkowymi lub z posypką z pokrojonego w paseczki i przysmażonego na patelni boczku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz