czwartek, 3 października 2013

Kalmary w cieście z dipem czosnkowym

Chyba nie ma lepszego wspomnienia wakacji nad morzem niż to danie. No nie mówcie mi, że nie zajadacie się kalmarami prażonymi w cieście i frytkami jak jesteście na wakacjach. Nie uwierzę! Mnie to danie kojarzy się z Chorwacją, jadłam je tam praktycznie codziennie. Mojemu mężowi przypomina Grecję bo właśnie tam jadł kalmary po raz pierwszy. Robi się je prosto i wcale nie są kosmicznie drogie!


Składniki:

- 1 opakowanie mrożonych krążków kalmarów 500 g
- 80 dkg mąki
- 100 ml piwa
- szczypta chili
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół cytryny
- mąka do oprószenia kalmarów
- 1 butelka oleju
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- kilka kropel cytryny

Przygotowanie:

Kalmary rozmrażam, myję i odsączam z nadmiaru wody. Skrapiam cytryną. W garnku mieszam mąkę, piwo, chili, sól i jajko. Ma powstać dość gęste ciasto, klejące, nieco inne niż naleśnikowe. Olej nagrzewam w woku lub garnku aż będzie mocno gorący. Kalmary najpierw oprószam mąką potem dokładnie topie je w cieście i wrzucam do woka. Prażą się aż ciasto będzie rumiane, czas zależy od rozgrzania oleju.

Dip: mieszam jogurt z majonezem, dodaję kilka kropel cytryny. Wciskam czosnek i szczyptę soli. Mieszam wszystko na jednolitą masę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz