środa, 2 października 2013

Pieczonki

Chyba nie ma nic prostszego na świecie a zarazem tak dobrego jak pieczonki z ziemniaków. Uwielbiam! Najbardziej oczywiście takie z ogniska, w żeliwnym garnku ale jeżeli nie mam możliwości spałaszowania ich w weekend gdzieś na łonie natury to robię w domu. A co!


Składniki:

- 10 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 laski kiełbasy
- kawał boczku
- duża łyżka masła
- łyżka pieprzu
- sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroję w sporą kostkę. W woku rozpuszczam masło, wrzucam ziemniaki i smażę pod przykryciem aż będą miękkie. Dorzucam kiełbasę i boczek, przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż ziemniaki zmiękną a kiełbasa i boczek puszczą soki. Dodaję cebulę i całość przekładam do piekarnika na funkcje grilla i podsmażam około 10 minut mieszając co jakiś czas aż ziemniaki i kiełbasa będzie chrupiąca. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz