sobota, 2 listopada 2013

Pulpety w najprostszym sosie serowym




Składniki:

- 1 opakowanie mięsa mielonego z indyka
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia 
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki białego wina
- 50 dkg sera żółtego (ja miałam pecorino)
- kilka gałązek rozmarynu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- biały pieprz

Przygotowanie:

Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, żółtko, sól i pieprz. Mieszam i formuję kulki obtaczając je w mące. Smażę na patelni na klarowanym maśle z jednej i drugiej strony. Do rondelka wlewam wino i dodaję pokrojony rozmaryn. Wrzucam starty ser żółty, mieszam na małym gazie czekając aż się rozpuści. Dodaję jogurt, przyprawiam białym pieprzem. Przekładam pulpety do sosu, przykrywam i zmniejszam ogień gotując dosłownie przez minutę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz