czwartek, 21 listopada 2013

Tarta cytrynowa - moja ulubiona!

Robienie czegoś dla gości ma to do siebie, że nie ma czasu na fotografowanie. A ponieważ tarta zniknęła w całości zaraz po podaniu to mam dla Was tylko jedno zdjęcie. 

Składniki na masę:

- 150 ml soku z cytryny (około 4 cytryny)
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/2 szklanki cukru
- skórka z 2 cytryn (pamiętajcie aby ją przegotować)
- 5 jajek

Składniki na ciasto kruche:

- 2 szklanki mąki
- 1 kostka zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiewam przez sitko. Dodaję masło, jajko i wyrabiam palcami aż zrobią się okruszki. Dodaję jajko zmieszane z sokiem z cytryny i formuje kule. Wałek owijam folią żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Tak powstaje kruchy spód. 

Jajka ubijam z cukrem, dolewam soku z cytryn i śmietanę kremówkę. Na końcu dodaję skórkę z cytryny. Mieszam mikserem wszystkie składniki, wylewam na upieczony kruchy spód i wsadzam do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Aby wierzch się nie przypalił przykrywam go folią aluminiową. Po upieczeniu tartę wsadzam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można ją posypać cukrem pudrem albo zwykłym i przy pomocy palnika skameralizować jej wierzch. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz