wtorek, 24 grudnia 2013

Barszcz czerwony

Składniki:

- 2 kg buraków
- wywar warzywny z włoszczyzny 
- garść suszonych grzybów
- zakwas z tego przepisu
- 2 łyżki majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego 
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku 
- sól, świeży czarny pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewam 2 szklankami wody dzień wcześniej i pozwalam im się namoczyć przez 24 godziny. Buraki dokładnie myje i zawijam w folię. Wkładam na godzinę do pieca w 190 stopniach. W tym samym czasie gotuję wywar warzywny z dodatkiem majeranku, ziela, pieprzu a grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem 1 ząbku czosnku. Po upieczeniu buraki obieram ze skórki i trę na średnich oczkach. Dodaję do wywaru i zagotowuje, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku a następnie gotuje przez 3-4 minuty. Tak przygotowany wywar przecedzam, dodaję zakwas i wodę z grzybów (tą, w której się gotowały). Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. 

Najlepiej smakuje na drugi dzień. A grzyby można wykorzystać do nadzienia uszek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz