niedziela, 1 grudnia 2013

Chleb

Mój pierwszy chleb. Powinnam dodać, pierwszy, który wyszedł. Dokładnie rok temu przymierzałam się do tej kulinarnej sztuki, która skończyła się porażką. Dziś wiem. Pieczywo nie lubi pośpiechu, jest wymagające i niecierpliwe. Może mój pierwszy chleb nie jest idealny ale komplement jaki usłyszałam na jego temat zdecydowanie dodał mi skrzydeł do kolejnych prób - następnym razie zaszaleję i zrobię go na zakwasie.



Składniki:

- 500 g mąki do wypiekania chleba u mnie pszenno-żytnia
- 315 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżka soli
- 1/2 łyżka cukru
- drożdże żywe 18 g
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Ważne aby zachować dokładnie takie proporcje. W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże, sól i cukier. Wlewam do mąki, dodaję olej, wyrabiam ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ja piekłam w maszynie do pieczenia chleba około 1 godziny. Wystarczy wybrać odpowiedni program. Można go też upiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.  


Fot. Magda Mentel

1 komentarz:

  1. chleb był pyszny! taki mięsisty, a taki lubię najbardziej :) aż wierzyć się nie chciało, że to Twój pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń