piątek, 20 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe

Kolejne, świetne ciasto na Święta. Pysznie korzenne, pachnie cynamonem, wilgotne i zdrowsze bo z dodatkiem marchewki. Akurat ciasto marchewkowe ma to do siebie, że warzywo nadaje mu korzennego posmaku, jest wyczuwalne w przeciwieństwie do buraków w moim czekoladowym cieście. Aczkolwiek jeżeli od razu nie zakomunikujecie tego, że w cieście jest marchewka, trudno będzie się w pierwszej chwili zorientować.


Składniki:

- 2 szklanki startej marchewki
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 200 g mąki
- 3 kieliszki (50 g) oleju lub oliwy z oliwek
- garść posiekanych orzechów włoskich marki Helio
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego marki Emix
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu rumowego marki Emix 

Przygotowanie:

Marchewkę trę na drobnych oczkach. Jajka ubijam aż powstanie puszysta masa. Dodaję do nich miód, olej delikatnie mieszając i startą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie przesiewam mąkę, cynamon, sól i sodę. Mieszam delikatnie łyżką. Na koniec dodaję orzechy i kilka rumowych kropel. Piekę w tortownicy o średnicy 20 cm w 160 stopniach przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto już wystygnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych! Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń