poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kapusta z grzybami i kapusta z grochem

Pod czujnym okiem Mamy i ku uciesze mojego Taty, powstała kapusta na Wigilię. W sumie nie dziwie się Tacie, że chce jeść tylko to, co Mama przyrządzi, bo Ona gotuje najsmaczniej na świecie. Skorzystałam więc z okazji i podpatrzyłam jak przygotować najlepszą kapustę jaką jadłam w życiu - nawet wtedy, kiedy nie cierpiałam grzybów (tak, tak miałam taką fazę). 

Zanim zabrałam się za gotowanie, poszperałam w szafkach i znalazłam kilka skarbów. W między czasie Tata ubierał choinkę odkurzając moje ukochane ozdoby - niektóre dorównują mi wiekiem. Fajnie jest w domu na Święta! 




Składniki:

- 1 kg kapusty
- 1 płaska łyżeczka cukru
- dużo grzybów suszonych
- 1/2 kostki masła
- 3 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- groch łuskany
- sól, pieprz do smaku

Zasmażka:

- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Kapustę najlepiej przygotować trzy dni przed Wigilią. 

1. Kapustę wyciskam i kroję na kawałki.
2. Sok przelewam do kubka - będzie jeszcze potrzebny, a kapustę zalewam wodą tak, żeby lekko ją przykryła i gotuję (w sumie około 1 godziny).
3. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczam masło z 4 łyżkami oleju i dodaję jedną cebulę. Pozostałe dwie cebule wrzucam do kapusty.
4. Kiedy cebula zeszkli się już na maśle, dodaję ją do garnka z kapustą, słodzę jedną łyżeczką cukru, mieszam.
5. Kapusta się gotuje a ja w tym czasie kroję namoczone wcześniej grzyby w paseczki.
6. Grzyby razem z zalewą, która powstała z namoczenia wrzucam do kapusty, mieszam i gotuję aż będzie miękka. Jeżeli jest za mało kwaśna dolewam do niej pozostały sok z kubka. 
7. W rondelku rozpuszczam ćwiartkę masła z dwoma łyżeczkami oleju. Dodaję dwie łyżki mąki szybko mieszam na jednolitą masę i taką zasmażkę przelewam do kapusty. Mieszam dokładnie. 
8. Po około godzinie kapusta jest już gotowa.

Tak przygotowana kapusta stanowi bazę do drugiej opcji czyli kapusty z grochem.

1. Z ugotowanej kapusty oddzielam około 1/3.
2. Groch gotuję do miękkości, zostawiam kilka ugotowanych większych ziaren a pozostały rozcieram  na pure. 
3. Do kapusty dodaję pure z grochu. Mieszam. Na koniec dorzucam kilka nieroztartych ziaren. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz