poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierniki bożonarodzeniowe

Foodingowy przepis na pierniczki! Co prawda w naszym wydaniu było ich około 1000 więc proporcje były zwiększone ale dla Was nieco mniejsza ilość. 

Składniki:

- 2,4 kg mąki 
- 800 g żytniej mąki pełnoziarnistej
- 8 jajek
- 800 g roztopionego masła
- 800 g cukru
- 1 słoik miodu (ok 1 kg)
- 7 łyżek przyprawy do piernika
- 8 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
- papier do pieczenia Jan Niezbędny
- torebki z suwakiem Jan Niezbędny
- torebki do pieczenia Jan Niezbędny 

Na lukier:

- białko 
- cukier puder
- barwnik

Do zanurzania pierników:

- Polewa Helio o smaku czekolady
- Polewa Helio biała

Te polewy mają to do siebie, że wsadza się je na 5 minut w całości do gotującej się wody i wyjmuje roztopione. Można w całości zanurzać w nich pierniki albo smarować tylko ich jedną część. 

Przygotowanie:

Jajka rozbijam do miski. Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier, dodaję sodę i przyprawę do piernika. Masło roztapiam w garnku, czekam aż ostygnie zanim dodam do mąki. Po dodaniu masła, przelewam z miski jajka, dodaję miód i zagniatam ciasto. Możecie go próbować, ma być słodkie, mokre i korzenne. Jeżeli chodzi o wałkowanie pierników: jeżeli chcecie przygotować je jako ozdoby choinkowe to wałkujcie cienko. Jeżeli mają być do jedzenia, to lepiej żeby były grubsze. Piekę na blachach wyłożonych papierem do pieczenia Jan Niezbędny przez około 7-10 minut. Układając je na blachach zostawcie trochę miejsca ponieważ pierniczki w trakcie pieczenia trochę urosną.

Lukier: Białko ubijam w mikserze. Dodaję cukier puder aż masa nabierze gęstej konsystencji. Rozdzielam na kilka miseczek i do każdej dodaję barwnik spożywczy. Lukier można smarować łyżeczką lub wykorzystać do tego torebki do pieczenia Jana Niezbędnego. Nakładamy do środka lukier, zwijamy woreczek od góry a dolny róg nacinamy. Głębokość nacięcia decyduje czy lukier będzie się rozlewał po pierniczkach wąsko czy grubo. Samo dekorowanie to już kwestia Waszej wyobraźni. Pierniczki przechowuje w torebkach z suwakiem Jana Niezbędnego, dzięki temu szybciej zmiękną. 




















1 komentarz:

  1. Super! Te pierniczki tak posmakowały u mnie w domu, że na pewno będę je robiła jeszcze raz :) Ściskam i mam nadzieję do zobaczenia niedługo :)

    OdpowiedzUsuń