piątek, 6 grudnia 2013

Risotto z grzybami leśnymi i rozmarynem

Jeju jakie to jest dobre! Uwielbiam robić risotto, dla mnie to chyba najlepsze jednogarnkowe danie! To z grzybami przeszło wszelkie moje wyobrażenia. Jest intensywne zarówno w smaku jak i zapachu. Polecam z winem Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka od SOLOVINO.PL . Użyłam go zarówno do przygotowania jak i do podania swoim gościom. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest bardzo dobrze dobrane. Oczywiście było to wyzwanie postawione dla SOLOVINO przed przygotowaniem potrawy. Przeczytajcie jaką drogą dedukcji dobrali to wino do mojego grzybowego risotto. Oni to mają ze mną ciężko ;)


"Nie znamy szczegółów potrawy, ale zakładając klasykę  czyli, że poza ryżem i grzybami będzie tam masło, może parmezan, czosnek, zielona pietruszka i trochę ziół - dobraliśmy biały chardonnay z Węgier z regionu Matra od naszego ulubieńca Benedeka. Można też z powodzeniem użyć tego wina do przygotowania potrawy. Chardonnay należy do cięższych win białych, bardziej skondensowanych, z maślanymi nutami.
Wino do grzybów tak w ogóle nie jest sprawą prostą i oczywistą.  Można stosować i białe i czerwone i dużo w tym wypadku będzie zależeć od dodatków – np. grzybowe  sosy śmietanowe raczej determinują podanie wina białego. Z czerwonych win  do potraw z grzybami najczęściej stosuje się wina ze szczepów pinot noir, dolcetto oraz syrah – przy czym raczej wina europejskie niż z nowego świata. Ponieważ grzyby lubią być duszone w winnych sosach dlatego często to rodzaj sosu (na czerwonym winie lub na białym) determinuje wybór wina do potrawy, który wtedy jest bardziej oczywisty."


Szczegóły potrawy:

- dwie duże garści suszonych grzybów (jakie lubicie)
ryż do risotto arborio Halina
- 1 biała cebula
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 kieliszek wina białego Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka
- 3 łyżki masła
- ser pecorino semistagionato (ile lubicie)
- garść zielonej natki pietruszki 

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby namaczam minimum 2 godziny wcześniej.
2. Cebulę kroję w kostkę.
3. Czosnek kroję w talarki.
4. Ser ścieram na drobnych oczkach.
5. Bulion warzywny: przez około 20 minut gotuję marchewkę, korzeń pietruszki, por, seler, ćwiartkę kapusty włoskiej, z kostką bulionową Winiary.
6. Natkę pietruszki i rozmaryn drobno siekam.

W garnku, najlepiej szerokim, na maśle przysmażam cebulę i czosnek ale tak, żeby się nie zarumieniły. Trwa to dosłownie minutę. Dolewam wina i wrzucam ryż. Dorzucam grzyby, dolewam wodę z namoczenia i mieszam aż ryż wsiąknie płyny. Dolewam chochelkę bulionu, mieszam. Czynność tą powtarzam aż ryż napęcznieje. Dodaję łyżkę masła. Jeżeli jest nadal twardy, dolewam bulionu i znowu mieszam. Czekam aż ryż wszystko wchłonie. Jeżeli ryż zaczyna być miękki, dodaję do niego starty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Mieszam. Cały proces trwa około 20 minut. Na sam koniec dodaję trzecią łyżkę masła, odstawiam risotto z kuchenki i przykrywam na dosłownie 5 minut. Posypuje serem i dekoruję pietruszką. Risotto trzeba jeść od razu ponieważ najlepiej smakuje świeżo przygotowane. 



Proponowane wino z oferty solovino.pl to Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka. Wino gęste, lekko oleiste , z owocowymi i ziołowymi aromatami, smak dość złożony, mocny alkohol ( uwaga 15%). W sklepie solovino.pl kosztuje 39 zł.

1 komentarz:

  1. Przepis na dobre risotto z prawdziwych grzybów, z dobrym winem i KOSTKĄ ROSOŁOWĄ?????????!!!!!!!!!!!!!
    Profanacja zacnych składników

    OdpowiedzUsuń