poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ryba w sezamie z pistacjowym ryżem.

Składniki:

- 2 filety z ryby (dowolnej jaką lubicie)
- 2 jajka
- mąka do oprószenia ryb
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 opakowanie ryżu Kupiec Basmati
- sól




Przygotowanie:

Na trzech talerzach rozkładam: mąkę, jajko, sezam. Rybę nacieram solą. Najpierw oprószam ją mąką, potem zanurzam w jajku a na koniec w sezamie dokładnie z każdej strony aby dobrze przywarł. Smażę na oleju aż się zarumieni.

W woku rozgrzewam olej arachidowy. Paprykę i czosnek kroję w plastry. Wrzucam na olej uważając żeby się nie przypaliły. Dodaję sos rybny, sojowy i obrane pistacje. Ryż gotuję zgodnie z przepisem. Kiedy jest już gotowy i troszkę przestygnie, formuję go w pierścieniu. Polewam sosem z woka i nakładam na niego rybę w sezamie. Można rybę również polać sosem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz