środa, 18 grudnia 2013

Zakwas do barszczu na Wigilię

Każdy robi inaczej, każdy lubi inaczej i Ja jak każdy uważam, że mój jest najlepszy! 



Składniki:

- 1 kg buraków
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku 
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 kromka chleba żytniego

Przygotowanie: 

Buraki kroję w plastry. Czosnek obieram i kroję w grubsze plastry. W słoiku lub glinianym garnku układam buraki, dodaję czosnek i pozostałe przyprawy. Zalewam wodą, na wierzch kładę kromkę chleba żytniego i odstawiam w ciepłe miejsce gdzie będzie się kisił 4-5 dni pod przykryciem z gazy lub chusteczki. 

Jeżeli podczas kiszenia zrobi się piana, zdejmijcie ją łyżeczką. Zazwyczaj kiedy daj się chleb piana nie powstaje. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz