wtorek, 14 stycznia 2014

Amerykańskie ciasto brzoskwiniowe. Peach Pie.

Śledzę ostatnio namiętnie losy pewnego serialowego miasteczka w Alabamie, gdzie odpowiedzią na wszystkie problemy jest ciasto brzoskwiniowe. Ciasto na przeprosiny, ciasto na pocieszenie, ciasto jak się coś chce od kogoś. Dopóki sama nie zrobiłam tego ciasta nie bardzo rozumiałam tego rytuału ale powiem Wam - działa :) 




Składniki na nadzienie:

- 1 puszka brzoskwiń (lub 5 świeżych) 
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka otrębów
- 1 łyżka cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 kostki masła pokrojonej  w kostkę

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru

Składniki na ciasto łączę ze sobą, wyrabiam i odkładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkuje go i wykładam nim formę na tartę. Nakłuwam i piekę w 180 stopniach przez 15 minut. Odcedzone brzoskwinie kroje w kostkę, dodaję pozostałe składniki, mieszam. Wykładam na podpieczone spody a na wierzch kładę pokrojone ciasto w wąskie paski. Zapiekam w 180 stopniach około 30 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz