sobota, 4 stycznia 2014

Kurczak maślany

O matko jakie to jest dobre!! Zupełnie inna odsłona kurczaka, który rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty a efekt naprawdę niezły jak na codzienny obiad.



Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 2 saszetki ryżu
- 2 łyżki oleju arachidowego (może być też roślinny)
- 2 małe ostre papryczki
- 2 pomidory
- 1 mały przecier
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 kawałek korzenia imbiru (ok 2 cm)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kurkumy 
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/2 kostki masła 
- garść posiekanej kolendry
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka kroję w kostkę, solę, pieprze i obsmażam na oleju arachidowym. Kiedy będzie już miękki wyjmuje go i odstawiam na talerz. Na tą samą patelnię wrzucam posiekane drobno: papryczki, czosnek, cebulę, imbir. Dodaję cynamon, masło. Pomidory ucieram w blenderze z przecierem aż powstanie gładki sos. Dodaję go na patelnię razem z jogurtem. Dorzucam kurczaka i gotuję wszystko około 5 minut. W tym samym czasie gotuję ryż z kurkumą. Na koniec dodaję go na patelnię, mieszam żeby składniki dobrze się połączyły, doprawiam do smaku i posypuję kolendrą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz