poniedziałek, 27 stycznia 2014

Naleśniki z serem i orzechami laskowymi

Składniki:

- 150 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- pół szklanki gazowanej wody mineralnej
- ser biały tłusty (ilość zależy od tego czy lubicie dużo nadzienia)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru zwykłego
- orzechy laskowe Kresto
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ser biały mieszam z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Orzechy miażdżę (zazwyczaj zawijam je w ściereczkę i rozwalam tłuczkiem) i prażę na patelni. Mąkę, 2 jajka, sól i mleko mieszam na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dolewam wody gazowanej aż uzyskam średniej gęstości konsystencje. Patelnię smaruje tłuszczem (nadmiar ściągam chusteczką), smażę naleśniki. Przekładam je serkiem a wierzch posypuję prażonymi orzechami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz