sobota, 11 stycznia 2014

Prosty chleb pszenno-żytni.

Prosty chleb wiejski. Upiekłam go na kamieniu do pizzy i wyszedł naprawdę fajny. Muszę popracować jeszcze nad skórką, chciałabym żeby była taka chrupiąca i odpryskująca, nie wiem czy to kwestia mąki czy braku zakwasu. Chleb robiony na drożdżach, do zakwasu dojrzewam. 




Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 1 opakowanie suchych drożdży (moje miało 8 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 300 ml wody
- 50 ml ciemnego piwa (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem wody mieszam ze sobą w misce lub maszynie do chleba. Dolewam powoli wody żeby ciasto nie zrobiło się "gumowate" ale aby składniki się połączyły. Kiedy składniki się połączą, zostawiam w ciepłym miejscu na dwie godziny pod ściereczką. Po tym czasie formuje bochenek, nacinam go u góry w kształcie X, posypuje mąką i odstawiam do wyrośnięcia na jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie przekładam bochenek na kamień. Kamień z bochenkiem wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam go na 220 stopni i piekę 50 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz