środa, 15 stycznia 2014

Przegrzebki flambirowane w brandy

Uwielbiam! Są genialne bo można je podać na milion sposobów, praktycznie wszystko do nich pasuje a przy tym są tak delikatne i szlachetne same w sobie, że szkoda je zarzynać nadmiarem jakiś składników. Ja swoje przygotowałam w śmietanowym sosie z brandy i zapiekłam w piekarniku. Świetna przystawka. 

Składniki:

- 6 przegrzebków
- 1/2 śmietanki kremówki 30
- szczypta soli
- ok 75 ml brandy
- bułka tarta lub okruszki z chleba
- 1/4 masła
- szczypta startego drobno, żółtego sera 
- zielona pietruszka


Przygotowanie:

Przegrzebki myję, osuszam, solę. Na patelni rozpuszczam masło. Przegrzebki smażę po 1 minucie z każdej strony, dolewam brandy i podpalam. Kiedy ogień się wypali dodaję śmietanę kremówkę. Całą zawartość patelni przelewam na muszlę, posypuję bułką tartą zmieszaną z serem. Zapiekam w 220 stopniach przez około 2 minuty. Podaję posypane pietruszką. 


2 komentarze:

  1. Gdzie zaopatrujesz się w przegrzebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w Zielonkach jest firma, w której możesz zamówić. Czasami też w Makro.

      Usuń