środa, 19 lutego 2014

Krewetki w mleku kokosowym z dzikim ryżem

Danie proste i dla tych, co to nie chce się im za bardzo siedzieć przy garach. Są takie dni, że mi też się nie chce a jednak zjadło by się coś dobrego. Oto sprawdzona opcja.



Składniki:

- 1 opakowanie krewetek 500 g
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju arachidowego 
- 1 małe chili
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka zmiażdżonej kolendry 
- 1 woreczek ryżu brązowego Britta
- 1 woreczek ryżu dzikiego 
- sól do smaku

Przygotowanie:

W woku rozgrzewam olej arachidowy, wrzucam pokrojoną drobno cebulę i duszę. Dodaję czosnek pokrojony w plastry, sok z limonki i chili. Przyprawiam kolendrą i wlewam mleko kokosowe. Gotuję aż mleko się zredukuje i sos zgęstnieje. Doprawiam pastą curry i dorzucam krewetki (oporządzone). Dusze je  aż będą gotowe (około 5 minut). Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie mieszam oba gatunki i podaję z krewetkami w sosie kokosowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz