środa, 5 lutego 2014

Przysmak małopolskie: Jagnięcina w sosie miętowym.

Razem z Michałem z Radia Plus uczyliśmy się przyrządzać jagnięcinę w sosie miętowym według przepisu Szefa Kuchni Restauracji Grande Grill. Jak się okazuje nie takie mięso straszne jakby go przedstawiali, najważniejsze żeby było świeże i z wiadomego pochodzenia. Co prawda to, które my przygotowaliśmy pochodzi z hodowli z Bieszczad ale w Małopolsce jagnięcina jest jednym z przysmaków, który szczególnie Wam polecam. Nawet w zeszycie z przepisami mojej PraBabci Ani znajduje się kilka pomysłów podania tego przysmaku.

Składniki:

- wiązka rozmarynu
- wiązka mięty
- czosnek
- oliwa
- musztarda francuska

Marynata do mięsa: Miażdżymy ząbek czosnku, rozmaryn drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy mięso do marynaty na minimum 4 godziny.  

Sos do mięsa: Mięte drobno siekamy. Mieszamy razem z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką musztardy francuskiej i kilkoma kroplami cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Smażenie: na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso wyjęte z marynaty po 4 minuty z każdej strony.  




1 komentarz:

  1. Zdecydowanie znajdę coś na obiad u Ciebie. I nawet wiem na co teraz będę polować :)
    Wspomniałaś u mnie o swoim nietypowym ślubie. Mam na blogu kategorię w której zbieram opisy nietypowych ślubów - może byłabyś zainteresowana opisem swojego? Więcej informacji znajdziesz tu: http://niepoprawnapannamloda.blogspot.com/2014/01/twoj-slub-galeria-niepoprawnych-panien_26.html

    OdpowiedzUsuń