poniedziałek, 31 marca 2014

Galareta drobiowa - hit Zakąski Wadowice

Hit weekendowy w Zakąski Wadowice - galaretka drobiowa - rozeszła się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Podana z dwoma baniami, zwana lornetą, to przysmak tak zwanych "domówek". Pamiętam jak robili je moi rodzice na każdą imieninową imprezę. Jakoś miło wspominam te ich imprezy, mimo, że byłam wtedy dzieckiem. Pamiętam ja wchodziliśmy z bratem pod ławę i udawaliśmy, że palimy pety papierosów, które zostawały w popielniczkach. Czasami chowaliśmy się na końcu przedpokoju i podglądaliśmy jak goście tańczą, gorzej kiedy ktoś szedł do toalety bo znajdowała się centralnie tam, gdzie byliśmy przyczajeni. Ech, jedna galareta i tyle wspomnień :)


Składniki:

- pierś z kurczaka
- 4 sztuki udek z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 łyżki groszku
- biała część pora
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 Kostka do Smaku drobiowa Winiary
- sól, pieprz
- 5 łyżek żelatyny
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Mięso gotuję ze wszystkimi składnikami jak na bulion drobiowy. Kiedy będzie już gotowy, czekam aż ostygnie. Rosół odcedzam. Mięso, marchewkę, pietruszkę i pora kroję w drobną kosteczkę. W naczyniu, w którym będzie galaretka tężała układam do 3/4 jego wysokości najpierw groszek i marchewkę, potem mięso a potem pora i pietruszkę. Do rosołu wlewam żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli rozpuszczoną w gorącej wodzie). Dodaję soku z cytryny i wywar zagotowuje - spróbujcie - ma być smaczny. Zalewam galaretę i odstawiam do stężenia. Podaję z octem i cebulką pokrojoną w kostkę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz