poniedziałek, 2 czerwca 2014

Krem z batatów

Jedna z pyszniejszych zup jakie jadłam w swoim życiu. Pamiętacie jak wspominałam, że Kenia to kraj pachnący batatami i że tubylcy to mistrzowie dań jednogarnkowych? Prosta receptura, proste wykonanie a poprzez wykończenie można nadać tej zupie wykwintnego smaku. To jeden z tych przepisów, w których każdy odnajdzie coś dla siebie, wykończy go na swój sposób i przekaże swoje upodobania kulinarne. 


fot. Tomasz Morawiec-Lanckoroński


Składnik:

- 5 batatów
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- sól i świeżo mielony, kolorowy pieprz do smaku

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz marchewkę. Podduszamy. Dodajemy pokrojone bataty, zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Doprawiamy gałką muszkatołową, chili, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Każdej porcji zupy można dodać indywidualny charakter poprzez dekoracje prażonymi płatkami migdałów, pokruszonym kozim serem lub kilkoma kroplami smakowej oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz