czwartek, 19 czerwca 2014

Smalec.

Mogłabym napisać, że do zrobienia smalcu zmusiło mnie życie ale tak naprawdę to 10 Małopolski Festiwal Smaku i Zakąski Wadowice :) Jestem z siebie dumna, wyszedł superowy, zniknął w kwadrans z michy i pomimo tego, że był na kilku stoiskach to ludzie przychodzili do mnie z hasłem: "podobno tu dobry smalec i żurek". Ha ha o żurku nie chce już słyszeć za to przepisem na smalec się dzielę!


Składniki:

- 2 kg słoniny
- 30 dkg pokrojonego boczku
- 1 jabłko
- 3 cebula
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie:

Robi się właściwie samo. Trzeba pokroić w kostkę wszystkie składniki. W dużym garnku lub patelni usmażyć słoninę aż się całkiem roztopi. Dodać boczek i poczekać aż się upraży. Na końcu dodać po kolei: cebulę, jabłko i przyprawy. Przełożyć do docelowego naczynia (u mnie gliniane) i odstawić do zastygnięcia.


2 komentarze:

  1. Czy to ten sam smalec, który jemy w "Zakąskach"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie :) Ten był na Małopolskim Festiwalu Smaku.

      Usuń