wtorek, 5 sierpnia 2014

Pomysł na...Winiary. Tadżin z rybą.

Podczas kiedy na Fan Page Przyjaciół Winiary wszyscy zachwycają się galaretkami ( o zdanie powinnam zapytać Kostka bo to najlepszy tester galaretek), ja skupiłam się na kostkach Winiary. Sposobność trafiła się do tego wyjątkowa, bo gotowałam wspólnie z moją przyjaciółką Anią, która na co dzień zamieszkuje Belgię i bardzo rzadko spędzamy właśnie takie chwile razem.

Padło na tadżin, więc będzie on w trzech odsłonach pod trzy różne kostki i mięsa. Na pierwszy ogień tażin z rybą. Niebo w gębie!


Składniki:

- 2 duże, dowolne ryby (my wybrałyśmy dorsza)
- 4 cebulki szalotki
- 7 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów 
- 1 laska cynamonu
- 2 ostre papryczki chili
- 4 liście kafiru
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżki przyprawy marokańskiej
- 1 kostka warzywna Winiary
- masło klarowane do smażenia

Chlebek naan:

- 2 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- około 15 g drożdży, my nie miałyśmy więc użyłam 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie, na maśle klarowanym przysmażam cebulkę. Dodaję czosnek, pomidory z puszki wraz z zalewą, wszystkie przyprawy, liście kafiru i cynamon oraz kostkę warzywną. Gotuję pod przykryciem przez 45 minut. Rybę kroję w kostkę i pod koniec gotowania dodaję ją na 15 minut do gulaszu. 

Mąkę przesiewam, dolewam jogurtu, mleka, proszku i soli. Wyrabiam na ciasto o konsystencji pizzy. Odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Urywam kawałki ciasta, wałkuje i smażę na maśle rozgrzanym na patelni aż ładnie urośnie i się przyrumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz