poniedziałek, 8 grudnia 2014

Dorsz w musie paprykowym.

Dorsz, jedna z fajniejszych ryb jakie można przygotować. U mnie, zaraz po łososiu, druga z ulubionych. Często wybieram ją w restauracjach i właśnie w jednej z nich jadłam genialnego dorsza usmażonego na chrupiąco z musem paprykowym. Delikatnym, jedwabistym, z dodatkiem kolendry doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków i ryby. Nie była bym sobą gdybym nie zrobiła tego dania sama w domu oczywiście po swojemu!


Składniki na mus:

- 4 papryki opieczone w piekarniku bez skórki
- 2 łyżki oliwy 
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- szczypta papryki ostrej Appetita
- kilka utartych ziaren kolendry Appetita
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany 18% 

Przygotowanie:


Papryki piekę w 180 stopniach bez skórek aż staną się miękkie. W tym samy czasie gotuję wywar warzywny. Cebulę i czosnek mielę w blenderze Chef by Kenwood najdrobniej jak się da. Wrzucam do rondelka na rozgrzaną oliwę i smażę. Dodaję upieczoną paprykę, przecier pomidorowy i dolewam bulionu. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Redukuje. Dodaję śmietanę, kolendrę i ostrą paprykę. Wszystko razem blenduję aż uzyskam gładki mus. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz