czwartek, 11 grudnia 2014

Indyk w winie i sosie pomarańczowym.

Ostatnio nocne gotowanie weszło mi w krew. Powstają różne wariacje kuchenne, trochę gorzej, że idzie w tyłek ale może dzięki intensywnym ćwiczeniom fizycznym nie będzie tak źle ;)


Składniki:

- 1 pierś z indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wina białego
- pół szklanki soku z pomarańczy 

Przygotowanie:

Pierś z indyka nacieram ziołami i czosnkiem, zalewam winem i sokiem pomarańczowym. Tak przygotowane marynuje przez 24 godziny. Oczywiście możecie spokojnie zrobić to w dwie. Mięso obsmażam na patelni z każdej strony, przekładam do rondelka i wlewam całą zawartość z patelni. Gotuję pod przykryciem około godziny przekładając co jakiś czas z jednej strony na drugą. Powstałym sosem z pieczenia polewam mięsko i podaję na przykład z pure ziemniaczanym.

Pure ziemniaczane:

Ziemniaki gotuję aż będą miękkie. Odcedzam i całą zawartość razem z 1/4 kostki masła wrzucam do miski robota kuchennego Chef By Kenwood (ta na zdjęciu). Miksuje końcówką do ubijania piany. Dodaję odrobinę przyprawy do ziemniaków i śmietanki 18% tyle, aż uzyskam gładką konsystencję. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz