sobota, 6 grudnia 2014

Schab w sosie śliwkowym z pure z topinamburu.

No jadło się takie cuda jesienią, tylko czasu nie było żeby wrzucić na bloga. Nadrabiam. Zdecydowanie nadrabiam! 



Składniki:

- 1 schab w całości (około 1 kg)
- 1 główka czosnku cała
- Paczka topinamburu
- 1 masło
- 1 cebula
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka cukru
- 50 ml wiśniówki
- 1 łyżka oliwy z oliwek 
- 1 łyżka słodkiej papryki 
- 1 gałąź rozmarynu
- Garść śliwek
- Marynata staropolska Appetita

Przygotowanie:

Mięso nacieram oliwą, marynatą staropolską, czosnkiem i rozmarynem.  Odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie schab obsmażam na patelni z każdej strony. Wkładam do rękawa z całością inwentarza patelnianego, podlewam wiśniówką, dorzucam główkę czosnku (nie obraną, przekrojoną na pół) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Trwa to około godziny. 

Śliwki myje i pozbawiam pestek. Wrzucam do blendera Chef By Kenwood razem z cukrem, curry, cebulą i papryką. Mielę na gładką masę. Przelewam do rondelka i na małym ogniu gotuję mieszając aż sos stanie się gładki i gęsty. 

Topinambur gotuję w wodzie. Kiedy jest już miękki, przekładam go do miski Chef By Kenwood razem z masłem i ubijam końcówką do białek aż stanie się gładką masą. Robię to pod sam koniec pieczenia schabu aby pure nie wystygło. podaje je do mięsa natychmiast. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz