środa, 29 lipca 2015

Jak dobrać sos do makaronu czyli... Barilla to pasta. Makaron po włosku.

Czy zastanawialiście się kiedyś jak dobrać sos do makaronu?


Włochów cechuje iście filozoficzne zacięcie jeśli chodzi o makaron. Mieszkańcy Italii z myślą o rozkoszach podniebienia stworzyli już niejeden trik. Do przestrzeganych doktryn należą między innymi zasady doboru makaron do sosu, odpowiednich przypraw, czy jakości produktów.



Kuchnia włoska wykreowała kilkaset kształtów pasty, jednak ta mnogość  ma  swoje uzasadnienie. Choć wszystkie makarony sporządzone są z tego samego rodzaju ciasta, to każdy z nich pasuje do innego sosu. Jeśli chodzi o dostępność  form, Barilla zdecydowanie wygrywa na polskim rynku, bowiem w asortymencie marki znajdziemy ponad 20 różnych makaronów. Jak jednak wybrać odpowiedni makaron do obiadu?



Pierwsze przykazanie głosi, że im  makaron jest cieńszy, tym sos z którym należy go podać powinien mieć lżejszą, bardziej płynną konsystencję.  Kolejna zasada, o której muszą pamiętać szczególnie miłośnicy zapiekanek, mówi, że do pieca najlepiej nadają się makarony grubsze i większe.  Pamiętajcie także, że na rodzajach pasty  posiadających dużo ,,próżni” utrzyma się więcej sosu, a makaron żłobkowany łączy się z sosem znacznie łatwiej niż ten gładki. Aby makaron przesiąkł smakiem sosu, możecie odcedzić go dwie minuty przed końcem czasu gotowania i podgrzewać trzy minuty w naczyniu z sosem, cały czas mieszając.    



Podglądnijmy jak specjaliści robią klasykę gatunku czyli spaghetti i penne. Przed Wami Stefano Terrazzino! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz