środa, 10 lutego 2016

STRUDEL Z JABŁKAMI i konfuturą z moreli

I kolejny z przepisów Prababci Ani. W nowej formie podania dzięki Slate Plate. Była zabawa :)) 


Składniki:

1/2 kg mąki
Białko z 2 jajek
15 dkg masła
Cukier
Jabłka
Szczypta soli
Rodzynki
Cynamon
1 słoiczek konfitury z moreli


Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy z 1/2 kg mąki, 2 białek, 5 dkg masła, szczypty soli i wody. Wyrabiamy go dobrze aby było nie za twarde. Przykrywamy ciepłym rondelkiem i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie na stolnicę kładziemy obrus, podsypujemy go mąką, rozgniatamy ciasto wałkiem a potem rękami. Część ciasta odkładamy. Pozostałe wkładamy do wysmarowanej masłem wysokiej foremki (lub małej tortownicy). Do środka wkładamy pokrojine na kwadraty jabłka, garść rodzynków, konfiturę z moreli i posypujemy obficie cukrem oraz cynamonem.  Zapiekamy w średnio rozgrzanym piecu. W połowie pieczenia przykrywamy foremkę pozostałym ciastem i zapiekamy aż się zarumieni. Pod koniec pieczenia na foremkę nakładamy połowę jabłka (należy wybrać największe i oczyścić z pestek i środka) i zapiekamy jeszcze kilka minut. Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy laską cynamonu, gwiazdmai anyżku.

W opcji nowoczesnej z sosem waniliowym:

2 żółtka
1 cukier waniliowy
szklanka tłustego melka


Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do zagęstnienia. Nie zagotowujemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz