czwartek, 5 maja 2016

Amoniaczki




Składniki:

1/2 kg mąki
15 dkg tłuszczu
15 dkg cukru
1 jajo
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
1 dkg amoniaku
cukier waniliowy
160 stopni
40 minut


Przygotowanie:


Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier.  Żółtka, jajko, wanilię, mleko zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy amoniak i trzymając garnuszek nad ciastem, mieszamy wlewając po trochę masy.Wyrabiamy cisato uważając aby nie było za tęgie. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy je na grubość około 1/3 cm, wykrawamy foremką maczamy w białku i cukrze i pieczemy na jasny, złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Mama mi ostatnio o nich opowiadała - jak to jadła je u swojej babci. Szukam amoniaku i znaleźć nie mogę:/

    OdpowiedzUsuń