niedziela, 17 lipca 2016

Ciasteczka z maszynki - rodzinny przepis.

To jedno z fajniejszych wspomnień mojego dzieciństwa. Jako dziecku wydawało mi się, że strasznie długo się robi te ciasteczka i zawsze bolały mnie ręce od kręcenia maszynką. Maszynką, którą skonstruował mój Tata, i która przetrwała do dziś. 

Z tego co się orientowałam, w internecie można kupić nowoczesne wersje maszynki. Ja używam tej z przed lat, tej "rozklekotanej", ręcznie zrobionej i tak bardzo przypominającej mi o moich początkach w kuchni.


Składniki:

- 1 kg mąki
- 2 margaryny (Palma z Murzynkiem)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 szklaki cukru
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę, cukry i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojoną margarynę, wbijam jajka. Ugniatam ciasto. Na sam koniec dodaję śmietanę. Ciasto powinno być kruche ale zwarte, tak, żeby z łatwością przepuszczać je przez maszynkę. 

Wyciśnięte ciastka piekę w 170 stopniach około 20 minut na nasmarowanych margaryną blachach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz